Baixada de les falles de la muntanya
Baixada de les falles de la muntanya, originalmente cargada por manelanzon.

Erill la Vall celebra la Festivitat de Sant Cristòfor, el 10 de juliol, segons conta la tradició un home pagà que va acabar sent el sant portador de Crist (chrísto-phóros ). Antigament s’invocava contra la calamarsa, la pesta, la fam i la guerra. Avui és el patró dels automobilistes i dels viatgers i és costum, arreu, i també a Erill la Vall, beneir els vehicles.

El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça. Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Segurament, la celebració del solstici d’estiu tingué en temps prehistòrics una complexitat i una importància que avui desconeixem.

Any rere any, en acostar-se les festes de cada poble, els joves talen set o vuit pins alts i bastant frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya que resulti visible i al que anomenen faro . Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades “rantiners” que són teies d’una sola peça.

La baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.

La primera baixada de falles al municipi de la Vall de Boí és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. A la nit de Sant Joan es baixen les falles de Barruera i Boí i a principi del mes de juliol es corren falles a Erill la Vall. Les darreres són a Taüll, a mitjan de juliol.

Més fotos sobre la baixada de falles a la meva galeria…..
http://www.flickr.com/photos/mlanzon/sets/72157624445478691/with/4822940105/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s